Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα: Ποια είναι τα πρώτα βήματα;
Είτε ψάχνετε για εξοχική κατοικία, για μια επενδυτική ευκαιρία ή για μία μόνιμη κατοικία, η διαδικασία αγοράς ενός σπιτιού, ειδικά σε μια ξένη χώρα, μπορεί να είναι πολύ συναρπαστική αλλά και αποθαρρυντική.

Γι' αυτό ο στόχος μας είναι να σας παρέχουμε ολοκληρωμένες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές, για να γίνει η αγορά του ακινήτου σας στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Μέσα από την εμπειρία μας στην αγορά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, καταφέραμε να διαχωρίσουμε τη διαδικασία έρευνας ακινήτων σε σαφή βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε και να διασφαλίσετε ότι θα λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση για το πολύ σημαντικό θέμα της απόκτησης του επόμενου ακινήτου σας στην Ελλάδα.

Εδώ, παρουσιάζουμε τα πρώτα βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν ξεκινώντας την αναζήτηση του σπιτιού των ονείρων σας στην Ελλάδα.


7 συμβουλές για την αναζήτηση και την επιλογή του ακινήτου σας

1. Καθορίστε τη λίστα επιθυμιών σας: Ξεκινήστε αναλογιζόμενοι τι πραγματικά επιθυμείτε σε ένα σπίτι. Προσδιορίστε τον τύπο του ακινήτου που ταιριάζει στις ανάγκες σας, όπως μονοκατοικία, διαμέρισμα, βίλα ή μεζονέτα. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, η διάταξη των χώρων και ο αριθμός των υπνοδωματίων και των μπάνιων. Διευκρινίστε τις συγκεκριμένες παροχές και ανέσεις που είναι σημαντικές για εσάς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κήπο, πισίνα, μπαλκόνι, γκαράζ ή ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στυλ. Σκεφτείτε εάν θέλετε να ζείτε σε μια ζωντανή γειτονιά ή προτιμάτε να ζείτε σε μια ήρεμη, απομονωμένη τοποθεσία. Οι επιθυμητές αποστάσεις από την τοπική αγορά, ένα αεροδρόμιο ή ένα νοσοκομείο είναι επίσης παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν. Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε τι είναι απαραίτητο για εσάς και τι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί. Π.χ.: Μια πισίνα θα ήταν πολύ ωραία, αλλά αν το σπίτι είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, θα μπορούσε και να μην έχει.

2. Σκεφτείτε τη χρήση και τον τρόπο ζωής σας: Καθορίστε πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ακίνητο. Θα είναι η κύρια κατοικία σας, μια εξοχική κατοικία ή μια επένδυση; Λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής σας και πώς το ακίνητο πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, εάν σας αρέσουν οι υπαίθριες δραστηριότητες, η απόσταση από τη φύση ή χώρους αναψυχής μπορεί να είναι σημαντική.

3. Μελλοντική ανάπτυξη: Προβλέψτε τις μελλοντικές σας ανάγκες και αξιολογήστε εάν το ακίνητο έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως πιθανή επέκταση, χώρο για τροποποιήσεις ή τη δυνατότητα δημιουργίας εισοδήματος από ενοίκια, εάν το επιθυμείτε.

4. Ορίστε έναν ρεαλιστικό budget: Καθορίστε ένα σαφές εύρος προϋπολογισμού με βάση την οικονομική σας κατάσταση και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Λάβετε υπόψη όχι μόνο την τιμή αγοράς αλλά και τα επιπλέον έξοδα αγοράς ενός σπιτιού (μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα έξοδά σας εδώ), τους φόρους ακινήτων και τις πιθανές ανακαινίσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε την αναζήτησή σας σε ακίνητα που ευθυγραμμίζονται με τις οικονομικές σας δυνατότητες. Είναι, επίσης, χρήσιμο να δείτε εάν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα Golden Visa. Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, θα πρέπει επίσης να καθορίσετε εάν πρέπει να υποβάλετε αίτηση για τραπεζικό δάνειο και εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις του τραπεζικού συστήματος.

5. Δώστε προτεραιότητα στην τοποθεσία: Εξερευνήστε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα και αξιολογήστε την καταλληλότητά τους με βάση τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σας. Ερευνήστε τις ανέσεις, τις υποδομές και τα αξιοθέατα που είναι διαθέσιμα σε κάθε περιοχή. Είτε προτιμάτε παράκτιες περιοχές, ιστορικές πόλεις ή πολυσύχναστα αστικά κέντρα, δώστε προτεραιότητα σε τοποθεσίες που ανταποκρίνονται στο όραμά σας για το ιδανικό σπίτι. Εξάλλου, το πιο διάσημο μότο στο real estate είναι «Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία!». Για τη διευκόλυνσή σας, έχουμε συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για τις διάφορες περιοχές της της Πελοποννήσου εδώ.

6. Συνεργαστείτε με Επαγγελματίες του Real Estate: Ζητήστε βοήθεια από αξιόπιστους επαγγελματίες ακινήτων, όπως η Skouras Real Estate, που έχουν εκτεταμένη γνώση της τοπικής αγοράς ακινήτων και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο έμπειρων και έμπιστων επαγγελματιών (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.). Μπορούν να σας παρέχουν καθοδήγηση, πληροφορίες για τις τοπικές τάσεις και πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ακινήτων που ταιριάζουν με τα κριτήριά σας. Η τεχνογνωσία τους θα εξορθολογίσει την αναζήτησή σας και θα διευκολύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

7. Επισκεφτείτε και συγκρίνετε ακίνητα: Αφού εντοπίσετε πιθανά ακίνητα, προγραμματίστε επισκέψεις για να τα δείτε από κοντά. Λάβετε υπόψη βασικούς παράγοντες όπως η κατάσταση του ακινήτου, η διάταξη των χώρων, ο φυσικός φωτισμός και η γειτονιά. Κάντε συγκρίσεις μεταξύ ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τυχόν πιθανά μειονεκτήματά τους. Μια χρήσιμη συμβουλή για αυτό το τελευταίο βήμα είναι να μην επισκεφτείτε πάρα πολλά ακίνητα. Μπορεί να είναι πολύ πιο παραγωγικό να ξοδέψετε λίγο περισσότερο χρόνο στο γραφείο, συζητώντας με έναν ειδικό, αντί να οδηγείτε όλη την ημέρα, για να επισκεφθείτε μία τεράστια λίστα σπιτιών.

Μόλις ολοκληρώσετε αυτά τα πρώτα βήματα, θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να κάνετε μια προσφορά για το ακίνητο που επιλέξατε. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα βήματα που ακολουθούν εδώ.


Наш сайт использует куки для улучшения вашего опыта.

Я согласен Узнать больше