Μεσσήνη
Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Η πόλη της Μεσσήνης ή αλλιώς Νησί βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του ποταμού Παμίσου στο κάτω μέρoς της Μεσσηνιακής πεδιάδας, το Ομηρικό «Μάκαρ πεδίον» ή «Μακαρία», όπως λέγεται ακόμα και σήμερα.

Απέχει 10 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και σε αυτή διαμένουν περίπου 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και αποτελεί την έδρα του Δήμου Μεσσήνης.

Η πόλη, έγινε η μούσα του λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή που την απαθανάτισε ως «Μεθυσμένη Πολιτεία» στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο περιγράφει ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή της πόλης στο Μεσοπόλεμο.

Η Μεσσήνη είναι μια σύγχρονη πόλη, η οποία μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της αρκετές εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της διαμονής, της εστίασης και της διασκέδασης.

Παγκοσμίως γνωστός ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαυρομάτι, στην αγκαλιά καταπράσινων βουνοπλαγιών που καταλήγουν απαλά στον μεσσηνιακό κάμπο. Το μέγεθος της αντιστοιχεί σε μια κανονικότατη πόλη. 

Το άψογα διατηρημένο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα του βρίσκεται το Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Το μέγεθος του την πρώτη φορά που το αντικρίζεις σου κόβει την ανάσα. Στην άκρη του βρίσκεται αναστηλωμένος ένας μικρός δωρικός ναός. Εξίσου δωρικοί, και εξίσου εντυπωσιακοί, είναι και οι κίονες που αγκαλιάζουν το στάδιο σχηματίζοντας τις στοές του αρχαίου Γυμνασίου. Το Στάδιο και το Γυμνάσιο αναστηλώνονται, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, και η δουλειά που γίνεται είναι, στα μάτια του μέσου παρατηρητή, τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Και η σύγχρονη Μεσσήνη, όμως, έχει να μας δείξει πολλά όπως το Πάρκο, τα σιντριβάνια που κινούνται σε μουσικούς ρυθμούς καθώς και τη φημισμένη παραλία Μπούκα, η οποία έχει βραβευτεί και με Γαλάζια Σημαία. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες της περιοχής, είναι ένα ατελείωτο beach party κάθε μέρα, όλη μέρα. Επάνω στην ψιλή, χρυσαφένια της άμμο απλώνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες, υπάρχει όμως και ελεύθερο κομμάτι για όσους δεν επιθυμούν την οργάνωση στις παραλίες. Διαθέτει βαθιά νερά, πεντακάθαρα και πάντα δροσερά, λόγω του ποταμού που εκβάλει εκεί. Εκεί προσφέρονται πολλές δραστηριότητες αθλητικές, μέσα και έξω από το νερό, δωρεάν από τον δήμο.

Η πολιτιστική ζωή της πόλης είναι, επίσης, έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γνωστό είναι το Νησιώτικο Καρναβάλι, όπου την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουνε φωτιές, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί κρεμιέται η <<γριά Συκού>> και το απόγευμα γίνεται η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών.

Κάθε χρόνο, στις 20 του Σεπτέμβρη γίνεται το Μεγάλο Μεσσηνιώτικο Πανηγύρι, που διαρκεί 9 μέρες. Εκεί έχουμε την πομπή της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, που ξεκινάει από το καθολικό της Μονής του Βουλκάνου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, και γίνεται για 20 χιλιόμετρα κατά την διάρκεια της νύχτας συνοδεία πιστών, μέχρι να φτάσει στο μετόχι της μονής, στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Η Μεσσήνη έχει έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά bars και clubs, μέσα στην πόλη και παραλιακά, τα οποία διασκεδάζουν τον κόσμο κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.

Λόγω της μικρής απόστασης από την πόλη της Καλαμάτας αλλά και του ότι διαθέτει μεγάλη αγορά και υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας την καθιστά ιδανικό τόπο για μόνιμη αλλά και εξοχική κατοικία.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.

Αποδέχομαι Μάθετε περισσότερα