Πορτοχέλι
Το στολίδι της Αργολίδας.

Το Πορτοχέλι ως προορισμός στην Αργολίδα είναι συνώνυμο με την πολυτέλεια και τη χλιδή.

Μαζί με τους επιμέρους οικισμούς της περιοχής, όπως η Ερμιόνη ή η Πετροθάλασσα, αποτελεί το στολίδι της περιοχής. Μία βόλτα κατά μήκος της παραλικής περατζάδας με θέα τη μαρίνα με τα πολυτελή σκάφη θα σας πείσει σίγουρα.

Το Πορτοχέλι βέβαια ενδείκνυται κυρίως ως καλοκαιρινός προορισμός και δικαίως, εφόσον έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Αργολίδας. Κάποιες από τις πιο ονομαστές είναι η Βερβερόντα με τα βοτσαλάκια, η Χηνίτσα με την αμμουδιά και οι διάφορες μικρές παραλίες γύρω από τον Άγιο Αιμιλιανό.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελείται από μία δαντελωτή ακτογραμμή με αμέτρητους μικρούς κολπίσκους και πολυάριθμες, μαγευτικές παραλίες οργανωμένες ή και πιο ερημικές, κατάλληλες για όλα τα γούστα. Το Πορτοχέλι αποπνέει μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται στις εντυπωσιακές βίλες των πλούσιων και διάσημων παραθεριστών της.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως το Πορτοχέλι έχει και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Εδώ βρέθηκε ο σκελετός του αρχαιότερου ίσως ανθρώπου της Ευρώπης. Αναφερόμαστε φυσικά στο σπήλαιο Φράγχθι, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης της παλαιολιθικής περιόδου, δηλαδή το 20.000 π.Χ. Το σπήλαιο είναι μεγάλο και εντυπωσιακό, αν και η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη −το μονοπάτι που ξεκινά από την παραλία Λαμπαγιαννά και ανηφορίζει στο βράχο απαιτεί σκαρφάλωμα, αλλά η εμπειρία αξίζει τον κόπο. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο, σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Στο Πορτοχέλι βρισκόταν, επίσης, και η αρχαία πόλη ‘Αλιείς’, μια πόλη που ήταν στην ακμή της τον 5ο αιώνα π.Χ.. Μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης βρίσκεται σήμερα κάτω από τη θάλασσα, αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να φαίνεται με μία απλή βουτιά.

Κάποια ακόμα όμορφα μέρη που αξίζουν αναμφισβήτητα μία επίσκεψη είναι το γραφικό ψαροχώρι της Κοιλάδας, 13 χιλιόμετρα από το Πόρτο Χέλι. Η Κοιλάδα είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό με καφετέριες και ταβερνάκια. Το χωριό διαθέτει πλούσια ναυπηγική παράδοση, με ναυπηγεία που λειτουργούν κανονικά μέχρι σήμερα. Το έλος της Κοιλάδας είναι ένας προστατευόμενος υδροβιότοπος, ο οποίος κάθε φθινόπωρο φιλοξενεί πλήθος μεταναστευτικών πουλιών.

Στην περιοχή υπάρχει ακόμα και το όμορφο φαράγγι Καταφύκι, που ενδείκνυται για πεζοπορία αλλά και οι ‘Δολίνες’ στην περιοχή των Διδύμων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, δύο γιγάντιοι κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση του νερού, και μοιάζουν όπως τις βλέπεις από μέσα σαν σπηλιές χωρίς οροφή. Ο θρύλος λέει πως η μικρή σπηλιά είναι η γνωστή σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, απ’ όπου δραπέτευσαν ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.

Όπως είδαμε ήδη, η περιοχή ενδείκνυται κυρίως για τους καλοκαιρινούς μήνες, επομένως κυρίως για μία παραθεριστική κατοικία. Σε αυτό συμβάλει και το γεγονός πως οι περισσότεροι παραλιακοί οικισμοί της περιοχής δεν διαθέτουν δίκτυο υδροδότησης και οι κάτοικοι εξυπηρετούνται με τη χρήση ιδιωτικών δεξαμενών και υδροφόρων φορτηγών. Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι παραλιακοί οικισμοί ησυχάζουν, το τοπίο αλλάζει, η γοητεία όμως αυτής της περιοχής παραμένει.

Στο Πορτοχέλι μπορεί κανείς να βρει όλα τα βασικά καταστήματα για τις καθημερινές ανάγκες καθώς και αρκετές επιλογές διασκέδασης. Υπάρχει ακόμα και ένα ιατρικό κέντρο το οποίο καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Εδώ μένουν μόνιμα περίπου 1.500 κάτοικοι.

Με μια ματιά

Μόνιμοι Κάτοικοι: 1.500

Αεροδρόμιο Αθήνας: 200χλμ

Παραλία

Νοσοκομείο: 6χλμ (Κρανίδι)

Καταστήματα βασικών αναγκών

Τράπεζα: 6χλμ (Κρανίδι)

ΑΤΜ

Σύγχρονη μαρίνα σκαφών

Σύγχρονο γήπεδο γκολφ υπό κατασκευή

Ιδανικό για

Εξοχική κατοικία

Επένδυση

Αγορά ακινήτων

Αναμφίβολα, η μεσιτική αγορά της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις πολυτελείς βίλες σε απόσταση αναπνοής από μαγευτικές παραλίες σε κεντρικά σημεία ή αποκομμένες από τον πολύ κόσμο. Στην ευρύτερη περιοχή όμως, βρίσκουμε και μεγάλο αριθμό πιο ‘’ταπεινών’’ κατοικιών με εξίσου όμορφη τοποθεσία και θέα.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.

Αποδέχομαι Μάθετε περισσότερα