Πόσο ανταγωνιστική αγορά ακινήτων διαθέτουμε ως χώρα;
Φυσικά, δεν είναι τόσο απλό να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ωστόσο τα συγκριτικά στοιχεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να μας δώσουν μία γενική εκτίμηση για το τι έχει προηγηθεί την τελευταία δεκαετία και να μας βοηθήσουν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Σύμφωνα με πρόσφατη (14/01/2022) έκθεση της Eurostat σχετικά με τις τιμές ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση στην Ευρώπη, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν ραγδαία αύξηση τιμών κατά τη δεκαετία 2011-2021.

Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία οι τιμές των ενοικίων στις χώρες της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 16%, ενώ οι τιμές των ακινήτων προς πώληση έχουν αυξηθεί κατά 39%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων σημειώνονται στην Εσθονία, με 141% αύξηση των ενοικίων και 162% αύξηση στις τιμές πωλήσεων ακινήτων.
Σε αυτό το διάστημα της περασμένης δεκαετίας, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μειώθηκαν κατά 28%, όσον αφορά τα ενοίκια και 25% όσον αφορά τις πωλήσεις.
Παρατηρώντας τον παρακάτω πίνακα, διαπιστώνουμε ότι η χώρα όπου οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν την μεγαλύτερη μείωση την περασμένη δεκαετία ήταν η Ελλάδα.


Σήμερα η αγορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, διανύουμε μία περίοδο αυξήσεων στις τιμές όλων των αγαθών, βασικών και δευτερευόντων. Αναπόφευκτα οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έχουν ξεκινήσει ήδη να επηρεάζουν και τις τιμές των ακινήτων. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Όλα δείχνουν πως οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σημειώνουν αυξητική τάση και τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης διαφορετικές από τις σημερινές.
Μάλιστα σε μερικές περιοχές της Ελλάδας οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί ιδιαιτέρως τόσο πολύ που θυμίζουν εποχές οικονομικής φούσκας του 2010. Η Πελοπόννησος διανύει αυξητικές τάσεις τιμών το τελευταίο έτος, ωστόσο ακόμα δεν ανήκει σε μία από τις προαναφερθείσες περιοχές της Ελλάδας.
Γι’ αυτό οι ειδικοί του κλάδου συμβουλεύουν όσους βρίσκονται στο μεταίχμιο και σκέφτονται να κάνουν κάποια επένδυση σε ακίνητο στην Ελλάδα, να πάρουν την απόφαση και να δράσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το επόμενο βήμα και να επενδύσεις σε ένα ακίνητο είναι σήμερα!
Skouras Real Estate
Vous désirez acheter une maison à Nauplie?
Restez informés sur tout NOUVEAU Projet dans la ville.

Notre site utilise des cookies pour améliorer votre expérience.

J'ai Compris À plus savoir