Η Διαδικασία Αγοράς Ενός Ακινήτου Στην Ελλάδα
Η αγορά ενός ακινήτου στην Ελλάδα είναι πλέον μία εύκολη υπόθεση, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βασικά βήματα για την εύρεση και απόκτηση ενός ακινήτου στην Ελλάδα.
1 Πρώτη Επικοινωνία
Η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων αγοραστών αναζητά στην ιστοσελίδα του γραφείου μας για ακίνητα και επικοινωνεί μαζί μας μέσω e-mail, αναλύοντας τα κριτήρια ζήτησης για την αγορά της ιδανικής κατοικίας στην Ελλάδα. Εμείς, με τη σειρά μας, εξηγούμε αναλυτικά την διαδικασία αγοράς ενός ακινήτου, καθώς και τα συνολικά έξοδα (αμοιβές, φόροι κτλ.) και προτείνουμε ακίνητα που αντιστοιχούν στις ανάγκες του εκάστοτε αγοραστή.

2. Ραντεβού & Παρουσίαση
Κανονίζουμε την πρώτη συνάντηση στα γραφεία μας. Σε αυτό το σημείο, έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε τυχόν απορίες και να αναλύσουμε λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε περιοχής. Επιπλέον, γίνεται μία διεξοδική συζήτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της κτηματομεσιτικής αγοράς, καθώς και τις μελλοντικές προβλέψεις που μπορούν να γίνουν βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε σήμερα. Εν τέλει, επιλέγουμε τα ακίνητα που ο αγοραστής επιθυμεί να δει και τα επισκεπτόμαστε μαζί.

3. Προσφορά

Από τη στιγμή που ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής έχει επιλέξει το ακίνητο που θέλει να αγοράσει, κάνει μία επίσημη πρόταση, συνήθως μέσω μίας έγγραφης φόρμας που του παρέχει το γραφείο μας. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον πωλητή. Τις περισσότερες φορές, οι πωλητές είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν, όταν τους γίνονται λογικές προσφορές.  Παρ’ όλα αυτά, το περιθώριο μείωσης της τιμής εξαρτάται από τις ανάγκες του εκάστοτε πωλητή. Υπάρχουν πωλητές που αυστηρά δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από την διαφημιζόμενη τιμή του ακινήτου τους.

4. Νομικός Έλεγχος
Εφόσον έχουμε μία συμφωνία με τον πωλητή, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν δικηγόρο, με σκοπό να πραγματοποιήσει έλεγχο στους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο. Ο λόγος που γίνεται αυτή η διαδικασία είναι για να διαπιστωθεί ότι το ακίνητο προς μεταβίβαση δεν έχει βάρη από δάνεια, δεσμεύσεις, κατασχέσεις ή ότι δεν έχει δικαιώματα στο εν λόγω ακίνητο κάποιος τρίτος.

5. Τεχνικός Έλεγχος
Δεν είναι απαραίτητο να γίνει και εξαρτάται από το είδος του ακινήτου. Για παράδειγμα, ένας αγοραστής ίσως να ζητήσει έναν τεχνικό έλεγχο από έναν πολιτικό μηχανικό αν αγοράζει ένα ακίνητο που είναι πολύ παλιό, ή απαιτεί νομιμοποίηση. Η πλειοψηφία των ακινήτων που έχουν χτιστεί πριν το 2011 περιλαμβάνουν περισσότερα τ.μ. από τα επιτρεπόμενα. Όμως, το Ελληνικό Κράτος, βάσει νόμου, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσουν αυτά τα επιπλέον τ.μ., πριν την πώληση του ακινήτου τους και για τα επόμενα 30 χρόνια.

6. Έκδοση Α.Φ.Μ.
Εφόσον ο νομικός έλεγχος ολοκληρωθεί με επιτυχία και το ακίνητο πλέον μπορεί να πωληθεί, ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να κάνει αίτηση έκδοσης Α.Φ.Μ. (εάν, φυσικά, δεν έχει ήδη ελληνικό Α.Φ.Μ.). Για την έκδοση Α.Φ.Μ. ένας αγοραστής χρειάζεται: 1) διαβατήριο, 2) βεβαίωση διεύθυνσης φορολόγησης (έγγραφο το οποίο βεβαιώνει τον τόπο φορολόγησής του), 3) βεβαίωση ύπαρξης αντιπροσώπου λογιστή στην Ελλάδα. Η δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητη.

7. Προκαταβολή & Προσύμφωνο Πώλησης
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συμφωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή, με την υπογραφή ενός προσυμφώνου, το οποίο θα περιλαμβάνει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του τελικού συμβολαίου. Συνήθως, η προκαταβολή είναι περίπου το 5-10% της τιμής του ακινήτου. Δίνεται τις περισσότερες φορές είτε απευθείας στον πωλητή, είτε στον μεσίτη. Το προσύμφωνο συντάσσεται είτε από τον δικηγόρο, είτε από τον συμβολαιογράφο.

8. Συλλογή Εγγράφων
Ο συμβολαιογράφος ξεκινάει να συντάσσει το τελικό συμβόλαιο και προετοιμάζει, σε συνεργασία με το μεσιτικό γραφείο και τον πωλητή τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων και των πιστοποιητικών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει περίπου δύο μήνες. Τα απαραίτητα έγγραφα είναι τα εξής: 1) φορολογική ενημερότητα και 2) ασφαλιστική ενημερότητα του πωλητή, έγγραφα τα οποία βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν χρέη του πωλητή στην εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο. 3) πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, 4) πιστοποιητικό μη ύπαρξης αυθαιρεσιών του ακινήτου βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας.

9. Υπογραφή Τελικού Συμβολαίου

Το τελικό συμβόλαιο μπορεί να υπογραφεί είτε αυτοπροσώπως από τον αγοραστή, είτε από τον δικηγόρο του, εάν ο αγοραστής έχει υπογράψει έγγραφο εξουσιοδότησης στον δικηγόρο του. Μετά από την υπογραφή του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος θα δηλώσει την μεταγραφή του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο (ανάλογα με την τοποθεσία του ακινήτου – δεν υπάρχει παντού κτηματολόγιο). Τέλος, ο λογιστής θα δηλώσει τη νέα ιδιοκτησία των αγοραστών στην εφορία (σε ένα διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου).

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.

Αποδέχομαι Μάθετε περισσότερα