Πουλάτε το ακίνητο σας; Τι να προσέξετε
Πουλάτε το ακίνητό σας; 10 συμβουλές που θα πρέπει να προσέξετε.
1. 77% των ιδιοκτητών υπέρ-τιμολογούν το ακίνητό τους.
Το πιο συνηθισμένο λάθος των ιδιοκτητών στην πώληση του ακινήτου τους είναι να υπερτιμολογήσουν το ακίνητό τους. Δηλαδή να βάλουν το ακίνητο τους προς πώληση, ζητώντας μία ΜΗ ρεαλιστική τιμή. Δυστυχώς, αυτό το λάθος είναι και το πιο σημαντικό γιατί μπορεί να “βλάψουν” το ακίνητό τους χωρίς να το γνωρίζουν. Η λάθος τιμολόγηση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά η κύρια αιτία είναι το ότι δεν έχουν κάνει την απαραίτητη έρευνα. Μερικές φορές, φοβούμενοι ότι θα βάλουν μία χαμηλή τιμή, αποφασίζουν να ξεκινήσουν από ψηλά, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα με πολύ αρνητικές συνέπειες.

2. Επιλέγουν τον λάθος μεσίτη.

Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για το ακίνητο σου. Μία λάθος επιλογή θα σου κοστίσει από την πώληση χρόνο και χρήμα. Ο λάθος μεσίτης θα “κάψει” το ακίνητο σου με αποτέλεσμα να μην πωληθεί στην καλύτερη δυνατή τιμή που θα μπορούσε αλλά και να καθυστερήσει η πώλησή του, με αποτέλεσμα να σου στοιχίσει ακριβά. Είναι σημαντικό να γίνει σωστή εκτίμηση του ακινήτου, να γίνει η καλύτερη δυνατή προώθηση του ακινήτου και τέλος το ακίνητο να παρουσιαστεί με τα καλύτερα και αποδοτικότερα μέσα. Όλα αυτά δεν τα γνωρίζουν το ίδιο καλά όλοι οι μεσίτες, πόσο μάλλον οι ιδιοκτήτες.

3. Δεν προετοιμάζουν το ακίνητό τους.

Το κάθε σπίτι χρειάζεται να είναι προετοιμασμένο από τους ιδιοκτήτες για να δεχτεί τον υποψήφιο αγοραστή. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι καθαρό, τακτοποιημένο, σεταρισμένο και επισκευασμένο κάθε φορά που το επισκέπτεται ένας αγοραστής. Το πιο πιθανό είναι οι ιδιοκτήτες να μη κάνουν επισκευές, αλλά ακόμη και αν κάνουν, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν τις σωστές επισκευές. Πολλές φορές επισκευάζουν κάποια πράγματα του σπιτιού που κοστίζουν αρκετά, αλλά δεν προσφέρουν την ανάλογη αξία στο ακίνητο, με αποτέλεσμα να βγαίνουν ζημιωμένοι.

4. Ελάχιστη διαθεσιμότητα από τους πωλητές.
Μια χαμένη παρουσίαση, είναι μια χαμένη ευκαιρία. Όταν ξεκινάτε την πώληση του ακινήτου σας θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον μεσίτη σας ή ακόμα και με τον υποψήφιο αγοραστή για να παρουσιαστεί το ακίνητο σας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να συμβεί την ώρα του φαγητού, ή να καθυστερήσει ο αγοραστής ή να κρατήσει αρκετή ώρα το ραντεβού ή και να γίνει αρκετές φορές η παρουσίασή του. Εάν το σπίτι σας δεν είναι εύκολο να παρουσιαστεί, τότε δε θα είναι εύκολο να πωληθεί.

5. Είναι παρόντες στην παρουσίαση του ακινήτου.
Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στην παρουσίαση του ακινήτου θα βοηθήσει στην απόφαση του αγοραστή. Αυτό είναι λάθος. Η αγορά ενός σπιτιού είναι συνήθως μία καθαρά συναισθηματική αγορά. Η συμμετοχή του πωλητή στην παρουσίαση, συνομιλώντας με τον υποψήφιο αγοραστή, μπορεί να δημιουργήσει μία κακή εντύπωση, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει την απόφαση του αγοραστή ή και την προσφορά του. Είναι λάθος ακόμη και αν ο πωλητής δε συνομιλήσει, αλλά απλώς πηγαίνει παντού μαζί με τον αγοραστή και τον μεσίτη κάνοντας όλους να νιώθουν αμήχανα.

6. Υποτιμούν τα έξοδα πώλησης του ακινήτου τους.
Μία τέτοια ενέργεια μπορεί να τους φέρει εξ απροόπτου και να χαλάσει μία συμφωνία εξαιτίας του ότι δε γνώριζαν σωστά τα έξοδα που θα έπρεπε να αναλάβουν. Τα έξοδα αφορούν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αμοιβές όσων επαγγελματιών εργαστούν όπως μεσίτης, μηχανικός κ.α. Πολλές φορές προκύπτουν επιπλέον δαπάνες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί, όπως συμβολαιογραφικές ενέργειες, κτηματολόγιο, τραπεζικές υποχρεώσεις από δάνεια κ.α.

7. Πωλούν το ακίνητο τους ενώ δεν είναι έτοιμοι.

Θα πρέπει να είναι βέβαιοι για την απόφασή τους. Η πώληση ενός σπιτιού μπορεί να είναι μια πολύ συναισθηματική περίοδος. Είναι σύνηθες οι πωλητές να έρχονται αντιμέτωποι με τις αναμνήσεις τους και μερικές φορές δεν είναι έτοιμοι να πάρουν την οριστική απόφαση. Η πώληση συνήθως έχει άγχος και πολλές φορές μπορεί να χρειάζεται να είναι απόφαση πολλών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ΟΛΟΙ οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου να είναι ενήμεροι για όλες τις ενέργειες που θα χρειαστούν χρονικά, οικονομικά και βέβαια να συμφωνούν ΟΛΟΙ στην απόφαση αυτή και στους όρους, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πώληση.

8. Αποφεύγουν την αλήθεια.
Είναι πολλές φορές δελεαστικό από τους ιδιοκτήτες να στρέψουν την προσοχή των αγοραστών ή και των μεσιτών προς άλλες κατευθύνσεις, αποφεύγοντας να ενημερώσουν τους συμβαλλόμενους για τα τεχνικά ή και νομικά ζητήματα που υπάρχουν. Αυτό είναι λάθος γιατί στην διαδικασία της απόκτησης ενός ακινήτου, ο αγοραστής θα συμβουλευτεί νομικούς και τεχνικούς επαγγελματίες για την καλύτερη εξέταση της αγοράς, επομένως είναι πολύ πιθανό όλα τα σοβαρά ζητήματα του ακινήτου να φανερωθούν. Μία τέτοια τακτική είναι πολύ πιθανό να χαλάσει την πώληση του ακινήτου.

9. Το παίρνουν προσωπικά.
Μην αφήνετε τα συναισθήματα σας να επηρεάζουν την πώληση του ακινήτου. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους πουλάτε το ακίνητό σας, το γεγονός ότι έχετε ζήσει πιθανώς στο σπίτι σας εδώ και χρόνια σημαίνει ότι έχετε πολλά έντονα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό. Έτσι, όταν λαμβάνετε μια χαμηλή προσφορά, είναι φυσικό να προσβληθείτε. Μην κλείνετε την πόρτα, συζητείστε με τον μεσίτη σας και κάντε μία λογική αντιπροσφορά. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεται ο αγοραστής, θα παραμείνει στη συζήτηση μαζί σας και έτσι δε θα χάσετε μία ακόμη ευκαιρία να πουλήσετε το ακίνητό σας.

10. Ελπίζοντας για πολύ, πολύ γρήγορα.
Η πλειοψηφία των αγοραπωλησιών συναντούν διάφορα εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις. Ένας συνήθης προβληματισμός που αντιμετωπίζουν οι πωλητές κατοικιών είναι ότι περιμένουν τη διαδικασία πωλήσεων να περάσει γρήγορα και ανώδυνα. Η πραγματικότητα είναι ότι σε μία τόσο σημαντική συναλλαγή - που συνήθως περιλαμβάνει έναν αγοραστή που πρέπει να δανειστεί χιλιάδες ευρώ - υπάρχουν πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Η γραφειοκρατία μπορεί να μην τελειώνει τόσο γρήγορα όσο περιμένετε. Οι επιθεωρήσεις μπορούν να δείξουν κάτι για το οποίο δεν είχατε πλήρη επίγνωση - κάτι που πρέπει να διορθώσετε για να ολοκληρώσετε την πώληση. Πρέπει να προετοιμαστείτε για κάποιες απογοητεύσεις. Όσο είστε προετοιμασμένοι και έχετε τον σωστό σύμβουλο ακινήτων μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε καλύτερα. Και ποιος ξέρει, μπορεί πραγματικά να πουλήσετε το σπίτι σας γρήγορα, για αρκετά χρήματα και χωρίς εμπόδια για να ξεπεράσετε. Αυτό συμβαίνει. Απλά μην υποθέσετε ότι θα συμβεί σε όλους σας. Να είστε έτοιμοι για όλα, επειδή στις αγοραπωλησίες όλα μπορεί να συμβούν.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.

Αποδέχομαι Μάθετε περισσότερα